TEXT

kehidupan itu mmpunyai pelbagai.... walaubagaimana sekali pun perjalanannya... tp itulah kehidupan yg kita harus lalui...drama sebuah kehidupan....

...pEnGiKuT seTia Ku....LoVe u aLL...

JUAL MAHAL dan MEMILIH?



     

 Bila kau dah menginjak umur 23 dan keatas...bila kau balik rumah kau selalu dapat kad undangan perkahwinan dari kawan-kawan sepermainan seperjuangan sepermusuhan...bila kau sedar yang kad-kad tu tahap dah boleh buat koleksi...bila kau buka home FB memanjang kawan-kawan update *im happy with my hubby* *im taken now* *2nd haneymooonnnnn* dan seangkatan dengannya...bila kau dapat invitation perkahwinan...save the date dr kekawan kau lagi...bila org sekeliling kau mula bertanya mula bersuara...*kau bila lg?* *bila nak makan nasi minyak kau ye* dan segala kata yang mampu membuat bibir kau kaku tersenyum dengan penuh kepalsuan dan kepura-puraan...dan kau...KAU SEHARUSNYA TERUS SABAR DAN TERSENYUM
     
        Umur kau dah 24 tahun...ramai kawan-kawan kau yang dah bertemu jodoh...kekadang kau terfikir yang kau mungkin JUAL MAHAL...yang kau mungkin TERLALU MEMILIH...tambahan lagi orang sekeliling kau buat ulasan dan kesimpulan yang sama...yang mana mereka pun mengatakan *kau ni memilih sangat kot* atau pun ayat mereka *tak pun kau ni jual mahal tak?* dan masa tu mungkin kau dah LETIH dan dah PENAT untuk menjawab dan menjelaskan keadaan...jadi kau ambil keputusan untuk diam dan SENYUM.

        Untuk KAMU dan MEREKA yang pernah berkata atau mengata seperti itu disini kami jelaskan bahawa MEMILIH dan JUAL MAHAL itu PERLU sebab kami nak pilih orang yang bakal bersama kami memikul tanggungjawab yang besar dan berat...kami perlu memilih orang yang kami rasa selesa dan senang bersama...sebab kami yang nak hadap dan bersama nanti...kami tidak mencari kesempurnaan dimata orang lain...kami tidak mencari kesenangan dr pandangan org lain cukupla sekadar sempurna dimata kami cukup la sekadar sedap dipandang oleh kami sebab setiap pandangan mata kita berbeza bukan??kerana yang akan bersama dia itu kami bukan kamu...kami perlu jual mahal kerana kalau kami jual murah rasanya nanti mungkin tiada nilai dan harga lagi bagi dia bila semua dah sentuh dan pegang kami kan??rasanya dia juga tidak mahukan kami kerana terlalu murah dan mudah dimiliki....jadi rasanya tidak salah untuk kami jual mahal dan memilih bukan???jadi kamu sila berhenti dari berkata dan mengata...

       Dan untuk mereka-mereka yang masih berstatus bujang dan masih tidak punya sesiapa...S.A.B.A.R...setiap manusia itu punya bahagiannya masing-masing bukan?? jangan panic jangan marah...anggap sahaja mereka itu sedang bergurau...anggap sahaja mereka itu risaukan kamu...anggap sahaja mereka itu mengambil berat tentang dirimu...kerana itu lebih baik bukan???

 "single is not a status...its a word that describes a person who is strong enough to live and enjoy life without depending on others...they only have ALLAH by their side"

 "single means ALLAH is still giving us an irreversible opportunity to prepare and learn as much as possible about TRUST and RESPONSIBILITY...as my parent are willing to make me as a trust from ALLAH..i also must be willing and prepared enough to be bearer of some trust to my family and my children later"

#kutuliskubaca #kukatakudengar

2 comments:

AMcintaNUR said...

Fuyohhhjj kak hazzzzz.. XD

Anonymous said...

:)